Gençlerin iş tercihi değişti
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, sanayi ve üretim sektörlerinin en büyük sorunları arasında yer alan iş gücü açığına dikkat çekti. Gençlerin zorlu işlerde çalışmak istememesi nedeniyle bazı sektörlerin yurt dışından işçi ithalatına yöneldiğini belirten Gültepe, "Türkiye’nin rekabet gücünü korumak için sürdürülebilir ekonomik adımlar şart" ifadelerini kullandı.
Yavuz MÜFTÜOĞLU
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Antalya’da ekim ayı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda sanayi ve üretim sektörlerinin en büyük sorunu haline gelen iş gücü kaybı ve kârlılık problemlerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Gültepe, gençlerin zorlu ve emek-yoğun işlerde çalışmak istemeyip masa başı işlere yöneldiğini belirterek, bazı sektörlerin çözüm olarak yurt dışından işçi ithalatına başvurduklarını söyledi.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkgün Gazetesi Ekonomi Editörü Yavuz Müftüoğlu'na sanayi ve üretim sektöründeki iş gücü krizi, gençlerin iş tercihleri ve ekonomik sürdürülebilirlik konularında değerlendirmelerde bulundu.
Karlılık sorunu büyüyor
Mustafa Gültepe, Türkiye’nin ihracat verilerinde aylık olarak farklı sektörlerin artış gösterdiğini ancak firmaların kârlılık sorunları nedeniyle zorlandığını söyledi. Döviz kuru ve enflasyon dengesizliğinin iş dünyasını ciddi şekilde etkilediğini belirten Gültepe, maliyet baskılarının firmaların kârlılıklarını azalttığını söyledi.
Gültepe, “En büyük sıkıntı şu anda kârlılık problemi. Firmalar maliyetleri karşılamak için zararına sipariş almak zorunda kalıyor. Döviz kurunun dalgalı olması, ileriye dönük fiyatlamada sorun yaratıyor. 2024 başında doların yıl sonunda 40-41 TL olması bekleniyordu ancak yıl sonunda 35 TL’ye bile ulaşmayacak gibi görünüyor. Döviz artışı yüzde 15’te kalırken, enflasyon yüzde 36 seviyelerinde, aradaki fark iki katına çıktı. Kredi maliyetleri ve nakit yönetimi problemleri de firmaları zorluyor” ifadelerini kullandı.
Gençler iş beğenmiyor
Mustafa Gültepe, sanayi ve üretim sektörlerinde yaşanan iş gücü açığının büyüdüğünü vurgularken, gençlerin üretim alanında çalışmak yerine hizmet sektörüne yöneldiğini belirtti. 2024 yılında hazır giyim ve tekstil gibi emek yoğun sektörlerde 200 binden fazla iş gücü kaybı yaşandığını ifade eden Gültepe, bazı sektörlerin işçi açığını kapatmak için yurt dışından işçi ithalatına başladığını söyledi.
Gültepe, “Gençlerin iş tercihleri değişti, çoğu zorlayıcı üretim işlerinde çalışmak istemiyor, masa başı işlere yöneliyor. Çalışmak isteyen işçi bulamayan işletmeler, yurt dışından işçi getirmek zorunda kalıyor. Özbekistan’dan işçi getiren fabrikalar var, bu durum sanayide sürdürülebilirlik açısından bir risk” diye konuştu.
İş gücü eksikliği nedeniyle özellikle emek yoğun sektörlerin zorlandığını kaydeden Gültepe, bu durumun firmaların üretim kapasitelerini düşürdüğünü belirtti. Özellikle EYT sonrası emekli olan işçilerin yerine yeni iş gücü bulunamamasının sektörü daha da zor duruma soktuğunu söyledi.
Faiz indirimi ve asgari ücrette denge önerisi
TİM Başkanı Mustafa Gültepe, yaklaşık 6-7 aydır yüzde 50 seviyesindeki faizlerin sanayi sektörüne büyük bir yük getirdiğini ve ekonomik büyüme için faizlerin kademeli olarak düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Gültepe, “Enflasyonla mücadelede kontrol sağlanmış durumda. Artık faizlerin yavaş yavaş indirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 2025’e başlamadan önce küçük bir faiz indirimi yapılabilir.
Aksi takdirde sanayi, güç kaybedebilir” dedi. Gültepe, asgari ücret konusuna da değinerek, ücretlerin yalnızca asgari ücret artışıyla değil, ekonomik politikalarla uyumlu bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Artan yaşam maliyetleriyle birlikte, firmaların rekabet gücünü sürdürebilmeleri için dengeli bir asgari ücret politikasının uygulanmasının önemli olduğunu belirtti. Gültepe, “2024 başından itibaren rekabetçiliğimiz düştü. Türkiye üretim ve tüketimde pahalı bir ülke oldu. Bu yüzden sadece asgari ücret artışı yerine bütünsel bir ekonomik düzenlemeye ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
Sürdürülebilir ekonomi için genç iş gücü şart
Sanayinin devamlılığını sağlamak ve ekonomik sürdürülebilirliği sağlamak için gençlerin sanayi sektörüne çekilmesi gerektiğini belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, aksi halde iş gücü ithalatının daha da artacağını belirtti. Firmaların artan maliyetlere rağmen üretime devam edebilmesi için kapsamlı ekonomik politikalar gerektiğini belirten Gültepe, fiyat artışlarıyla mücadelede de iş dünyasının birlik olması gerektiğini söyledi.